Vad som är en bra affär är inte alltid bäst för konsumenten

Fringe and The West Wing Will Stream Exclusively on Amazon Prime

Amazon Prime is getting some fresh blood. It’s reached an agreement with Warner Bros. Domestic Television Distribution to bring Fringe, The West Wing, and other Warner shows to Prime streaming.

Det som är bäst affärsmässigt är inte alltid bäst för konsumenten. Att skriva på ett kontrakt med exklusivitet kan vara bra affärsmässigt, både för köpare och för säljare men det är inte alltid bra för slutkonsumenten. För Amazon är det attraktivt att få exklusivitet och vill man se Fringe så måste man abbonnera hos Amazon. Men jag som konsument förlorar på det om det till exempel är så att de enda två serierna jag vill se finns exklusivt hos två olika distributörer, då måste jag handla hos båda två och det är stor sannolikhet att jag får betala för annat jag inte vill se hos båda två.

Säg för exempel att Amazon ordnar ett kontrakt med Stephen King att hans böcker endast finns att ladda ner till Kindle, vem tjänar på det? Förhoppningsvis tjänar King ordentligt på det eftersom han har skurit av många inkomstkällor. Amazon hoppas att de tjänar på både bok- och läsplatteförsäljningen. Men jag som konsument tjänar bara på det om råkar äga en Kindle redan eller planerar att köpa en. Om jag har en konkurrent så får jag antingen strunta i att läsa Stephen King, hitta böckerna på mindre lagliga sätt eller köpa ytterligare en läsplatta…

Det är svårt att ändra på detta men det kan vara bra att upplysa kreatörerna att för oss slutkonsumenter är det bättre ju mindre friktion det finns när vi ska hitta och köpa deras material…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.