Allt hopp om ACTA är äntligen ute!

Europaparlamentet har skickat en stark signal att så här får det inte går till.

Lite kommentarer från olika sidor runt om på internet:

ACTA-bloggen » ACTA-avtalet besegrat!

ACTA-avtalet är besegrat! EU-Parlamentet röstade precis nej till avtalet. Som väntat försökte de konservativa grupperna EPP och ECR att skjuta upp omröstningen, men deras förslag föll klart med röstsiffrorna 255 – 420. I stället beslutade en majoritet av Parlamentets ledamöter att säga nej till ACTA-avtalet, med röstsiffrorna 478 mot 39 (165 avstod). Därmed kan EU inte ingå avtalet, varvid hela avtalet lär falla, då det inte bör finnas någon större vits för övriga parter i avtalet att gå vidare när EU saknas. Handelskommissionär Karel de Gucht har tidigare sagt att EU-Kommissionen vid ett nej inte tänker att ge upp ACTA, utan att återkomma med avtalet efter att EU-domstolens yttrande kommit. Huruvida detta bara var ett tomt hot är oklart. Det är dock tveksamt om detta är möjligt, och definitivt osannolikt att EU-Parlamentet då plötsligt skulle ändra sig.Kommissionen sade precis efter omröstningen att man fortsätter med sin förfrågan till EU-domstolen, kommer att avvakta yttrandet och därefter överväga hur man tänker gå vidare.

EDRi welcomes European Parliament’s rejection of ACTA | EDRI

European Digital Rights (EDRi) warmly welcomed today’s decision by the European Parliament to reject ACTA with an overwhelming majority (478 against, 39 in favour, 165 abstentions).

“ACTA was a bad proposal on every level. The drafting process was closed and undemocratic. The final text would have prevented a positive reform of Europe’s profoundly broken copyright system for years to come. Today’s victory is an important milestone for internet freedoms in Europe and cross the globe,” said Joe McNamee, Executive Director of EDRi.

Henrik-Alexandersson.se: ACTA Post Mortem

Europaparlamentets nej till Acta är en tydlig markering mot att tjänstemän och särintressen sitter och upprättar avtal med lagstiftande verkan, bakom stängda dörrar och utan demokratisk insyn. Detta är en markering mot korporativism och den post-representativa demokratins tjänstemannavälde.

Detta är också en viktig signal om att det faktiskt kan finnas gränser för hur långt politiker, byråkrater och särintressen kan gå i jakten på fildelare och vad gäller att inskränka internets frihet. Och det visar sig att det finns gränser där politikerna inte kan göra hur de vill utan att medborgarna blir förbannade. Detta kommer att vara oerhört användbart att ha med sig in i det fortsatta arbetet med upphovsrätts- och internetfrågorna i EU.

Michael Geist – The European Parliament Rejects ACTA: The Impossible Becomes Possible

The European developments have had a ripple effect, with the recent Australian parliamentary committee recommendation to delay ACTA ratification and the mounting opposition around the world. ACTA is not yet dead – it may still eke out the necessary six ratifications in a year or two for it to take effect – but it is badly damaged and will seemingly never achieve the goals of its supporters as a model for other countries to adopt and to emerge as a new global standard for IP enforcement. That said, ACTA supporters will not take today’s decision as the final verdict. In the coming weeks and months, we can expect new efforts to revive the agreement within Europe and to find alternative means to implement its provisions. That suggests the fight will continue, but for today, it is worth celebrating how the seemingly impossible – stopping a one-sided, secretly negotiated global IP agreement – became possible.

European Parliament Declares Its Independence From The European Commission With A Massive Rejection Of ACTA. Now What? | Techdirt

In other words, the rejection of ACTA by the EU is not just a victory for the activists who took to the streets of Europe earlier this year, and the huge numbers of people who contacted their politicians to express their concern: this is also a victory for the European Parliament, which hitherto has been little more than a rubber stamp for the European Commission’s proposals.

That has important consequences for the future, since it means that the Commission will need to be more circumspect when dealing with the Parliament. That, in its turn, is likely to lead to more transparency and participation by European citizens in the process of crafting new laws and treaties. In particular, it means that whatever the European Commission comes up with as a response to this major defeat over ACTA, it will not be able to assume that it can always get what it wants. Today’s subtle but important shift in power within European politics will also be felt at the international level, since the Commission’s negotiators will no longer be able to conduct meetings behind closed doors that fail to take into account what the European Parliament — and ultimately the people of Europe — are willing to accept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.